1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Powrót do dzieciństwa - przepis na rurki z kremem

Rurki z kremem to niewątpliwie smak dzieciństwa. (Fot. iStock)
Rurki z kremem to niewątpliwie smak dzieciństwa. (Fot. iStock)
Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W perswazji swej okazywały się okrutnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć te razy, gdy pozostałam obojętna.

A dziś… nieskromnie liczę, że wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna 500 g,
  • masło 250g,
  • sól szczypta,
Krem:
  • mleko 250 ml,
  • żółtka 3 sztuki,
  • wanilia 1 laska,
  • mąka pszenna 25 g,
  • mąka ziemniaczana 15 g,
  • masło 100g + do posmarowania rurek,
  • cukier 90 g,
Dodatkowo
  • Metalowe rurki do pieczenia rurek.
Sposób przygotowania

Ciasto:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szerokości 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki.

Pieczemy w 200C przez kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.

Krem:

Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy.

Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu.

Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu.

Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami, dodając krem do ucieranego mikserem masła).

Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze