Naprawdę bardzo rzadko robię ciasteczka – znacie to – tyle zachodu, a znikają zanim zdążą wystygnąć. Dla mnie to szalenie deprymujące. Jednak dzisiejszy przepis jest tak prosty i tak błyskawiczny, że czasami daję się namówić, gdy rodzina ładnie prosi…|Naprawdę bardzo rzadko robię ciasteczka – znacie to – tyle zachodu, a znikają zanim zdążą wystygnąć. Dla mnie to szalenie deprymujące. Jednak dzisiejszy przepis jest tak prosty i tak błyskawiczny, że czasami daję się namówić, gdy rodzina ładnie prosi…
Naprawdę bardzo rzadko robię ciasteczka – znacie to – tyle zachodu, a znikają zanim zdążą wystygnąć. Dla mnie to szalenie deprymujące. Jednak dzisiejszy przepis jest tak prosty i tak błyskawiczny, że czasami daję się namówić, gdy rodzina ładnie prosi…
Kruchutkie, smakowite, pachnące cynamonem, z migdałami w środku i na zewnątrz – właśnie takie są te ciasteczka. Świetnie smakują o każdej porze roku, a z racji swojej nuty smakowej będą doskonałym rozwiązaniem na Boże Narodzenie. Wówczas w miejsce kółeczek, można im nadać świąteczne kształty choinek, gwiazdek albo aniołków. CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI
Składniki
- Składniki na ok. 40 sztuk
- mąka pszenna 2 szklanki
- cukier 2/3 szklanki
- brązowy cukier do posypania ciasteczek
- masło 200g
- cukier waniliowy 1opakowanie
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon 2 łyżeczki
- jogurt naturalny 2 łyżeczki
- 1 białko do posmarowania ciastek
- łuskane migdały 70g
Sposób przygotowania
- Do misy miksera wrzucamy cukry: biały i waniliowy, bardzo miękkie masło, jogurt oraz cynamon i ucieramy razem przez kilka minut.
- Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nieco ponad połowę drobno posiekanych migdałów (resztę wykorzystamy do posypania ciasteczek z wierzchu).
- Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Każdą rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem blasze.
- Wierzch smarujemy białkiem, ozdabiamy pozostałymi migdałami i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Należy pamiętać, żeby nie układać ciasteczek zbyt blisko siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoje rozmiary.
- Nasze ciastka pieczemy na złoty kolor, ca 15 min w temp. 170C. Po upieczeniu, zostawiamy w spokoju do całkowitego wystygnięcia, gdyż początkowo będą miękkie i dopiero wówczas przejdą w stan pełnej kruchości.