W przypadku wypieków, nieczęsta to sytuacja, gdy coś jest smakowite, a przy tym niezawodne i w dodatku dziecinnie proste do przygotowania. Dziś mam dla Was właśnie takie cudo. Proste ciasto jogurtowe rodem z Francji.|W przypadku wypieków, nieczęsta to sytuacja, gdy coś jest smakowite, a przy tym niezawodne i w dodatku dziecinnie proste do przygotowania. Dziś mam dla Was właśnie takie cudo. Proste ciasto jogurtowe rodem z Francji.
Można mieć 2 lewe ręce i zero doświadczenia, a ciasto i tak się uda. Francuzi już dawno odkryli tę wspaniałą cechę, więc ciacho szturmem zdobyło przedszkola i szkoły nad Loarą. Dobrze znane jest również w każdym francuskim domu. Służy dzieciakom za cukierniczy elementarz, bo właśnie od niego zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Przepis zachęca do zabawy plastikowymi kubeczkami, a milusińskim zwykle w to graj. Nie widzę przeszkód, by i nasze maluchy zakasały rękawki, a my razem z nimi. Zbliża się weekend, idealny czas na takie wspólne, rodzinne igraszki w kuchni...
Składniki
- Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:
- Do odmierzania składników potrzebny jest kubeczek po jogurcie/kefirze/śmietanie o poj. 150-200g
- mąka pszenna 3 kubeczki
- cukier 1,5 kubeczka
- jogurt naturalny 1 kubeczek
- cukier waniliowy ½ opakowania lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- olej rzepakowy 1 kubeczek
- jaja 3 sztuki
- proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
- cukier puder do oprószena
Sposób przygotowania
- Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie, w dowolnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i całość krótko mieszamy na gładkie ciasto.
- Masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ca 35 minut w temperaturze 180C.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.