1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świat Pachnie Szarlotką: Lemon Curd

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Wraz z nadejściem jesieni coraz częściej pojawia się u mnie ochota na smaki cytrusowe. Energetyczne kolory i zapachy przywodzące na myśl słoneczne plaże południa to coś, czego mi trzeba, gdy za oknem szarość. |Wraz z nadejściem jesieni coraz częściej pojawia się u mnie ochota na smaki cytrusowe. Energetyczne kolory i zapachy przywodzące na myśl słoneczne plaże południa to coś, czego mi trzeba, gdy za oknem szarość. |Wraz z nadejściem jesieni coraz częściej pojawia się u mnie ochota na smaki cytrusowe. Energetyczne kolory i zapachy przywodzące na myśl słoneczne plaże południa to coś, czego mi trzeba, gdy za oknem szarość. |Wraz z nadejściem jesieni coraz częściej pojawia się u mnie ochota na smaki cytrusowe. Energetyczne kolory i zapachy przywodzące na myśl słoneczne plaże południa to coś, czego mi trzeba, gdy za oknem szarość. |Wraz z nadejściem jesieni coraz częściej pojawia się u mnie ochota na smaki cytrusowe. Energetyczne kolory i zapachy przywodzące na myśl słoneczne plaże południa to coś, czego mi trzeba, gdy za oknem szarość.

Wraz z nadejściem jesieni coraz częściej pojawia się u mnie ochota na smaki cytrusowe. Energetyczne kolory i zapachy przywodzące na myśl słoneczne plaże południa to coś, czego mi trzeba, gdy za oknem szarość. Pomarańcze, cytryny, limonki – znam wiele sposobów, by wyczarować z nich pyszne słodkości. Jednak, ten anglosaski wynalazek nie ma wśród nich sobie równych. Przyrządzam go od kilku lat, niezmiennie według jednego przepisu. Zaczerpnęłam go wprost z Food Network od samego Altona Browna. Panie, Panowie - przed Wami najlepszy na świecie krem cytrynowy!!!

Lemon Curd

Składniki
  • żółtka 3 sztuki
  • cytryny 3 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • masło 90 g
Sposób przygotowania
  • Żółtka ubijamy z cukrem w metalowej misce przez około minutę. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy do masy jajecznej i jeszcze przez chwilę razem ubijamy.
  • Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień i stawiamy na garnku miskę z cytrynowo-jajeczną bazą naszego kremu.
  • To niby oczywiste, ale wspomnę, iż ważne jest, by obydwa naczynia były odpowiednio dopasowane, a poziom wody w garnku nie może dotykać dna miski.
  • Przez kolejne 8 minut kontynuujemy ubijanie. W tym czasie kremik powinien zacząć gęstnieć.
  • Gdy tak się stanie, wyłączamy ogień, zdejmujemy miskę z garnka, a do jej zawartości dodajemy porcjami masło, mieszamy łyżką i kolejną wrzucamy dopiero, gdy poprzednia nam się rozpuści.
  • Gotowy lemon curd przekładamy do słoika, studzimy i wstawiamy do lodówki. Można go tam przechowywać nawet 2 tygodnie.
To był sposób Altona Browna, ale istnieje również wersja dla leniwców:-) Wygląda ona mniej więcej tak:
  • Do rondelka wrzucamy żółtka, cukier, sok i skórkę startą z cytryn. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy dotąd, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie gasimy płomień i dodajemy masło tak, jak opisałam to powyżej.
Lemon curd robiłam obydwoma sposobami. Być może to tylko subiektywne odczucie, ale krem w wersji pracochłonnej wychodzi superaksamitny i bardziej mi smakuje. Zwykle dobrze mieć wybór, więc Wam go pozostawiam.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze