1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Swiat Pachnie Szarlotką: malinowa pavlova

Świat pachnie szarlotką
Świat pachnie szarlotką
Z zewnątrz chrupiąca i delikatna z lekko ciągnącym się środkiem. Tak wygląda moja beza idealna i jest idealna do przygotowania tego słynnego deseru. |Z zewnątrz chrupiąca i delikatna z lekko ciągnącym się środkiem. Tak wygląda moja beza idealna i jest idealna do przygotowania tego słynnego deseru. |Z zewnątrz chrupiąca i delikatna z lekko ciągnącym się środkiem. Tak wygląda moja beza idealna i jest idealna do przygotowania tego słynnego deseru.

Pavlova powstała w 1926 roku na cześć primabaleriny Anny Pawłowej, podczas jej tournée po Australii i Nowej Zelandii. Obydwa państwa do dziś spierają się o prawa autorskie do przepisu, a torcik - mimo sędziwego wieku - zupełnie się tym nie przejmuje i niezmiennie wzbudza zachwyt wszędzie, gdziekolwiek się pojawi. Inspirację dla twórcy deseru stanowiła spódnica, w której  primabalerina występowała w Jeziorze Łabędzim. Beza pod kołderką z bitej śmietany imituje warstwy tiulu, a owoce udają róże, które zdobiły strój baletnicy podczas spektaklu. Te róże podobno były zielone, stąd w oryginale występowało  kiwi. Jednak dla mnie pavlova to deser pełni lata, a w tej sytuacji żadne owoce nie spiszą się lepiej niż maliny...

Składniki
  • Malinova Pavlova
  • Beza:
  • białka 4-5 sztuk
  • cukier puder 250g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • biały ocet winny 2 łyżeczki
  • Krem:
  • śmietana kremówka 36% 500g
  • cukier puder ilość do smaku
  • Owoce:
  • świeże maliny 300g
Sposób przygotowania
Beza:
  • Z białek ubijamy pianę; w trakcie ubijania stopniowo wsypujemy cukier ( nie robimy tego nigdy na samym początku, tylko czekamy, aż białka zaczną się już trochę przekształcać w pianę. ). Pod koniec wsypujemy mąkę i wlewamy ocet. Całość krótko mieszamy, do połączenia się składników.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr. 22-24 cm i jego środek wypełniamy bezową masą.
  • Pieczemy (suszymy) w temperaturze 120C przez minimum 2,5 godziny. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.
Krem:
  • Śmietankę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder.
Instrukcja montażu: Bezowy krążek pokrywamy obficie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy, również obficie, owocami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze