1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świat pachnie szarlotką: Placek oliwny z jabłkiem i bananami

Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów??? |Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów???

Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów??? Tymczasem, ten placek tak ma i nawet nauczył się z tym żyć. Oczywiście, można mu współczuć, ale i bez tego radzi sobie znakomicie. Na każdym kroku udowadnia, że nie trzeba epatować urodą, by wzbudzić zainteresowanie. Czasami prostota i brak skomplikowania bywają cechami nie do przecenienia. Są takie chwile, kiedy potrzebujemy zupełnie zwyczajnego ciasta, a i często składników w domu mamy też tylko na zwykłe. Z tych oraz innych powodów, warto mieć w swoich zbiorach także ten przepis.

Składniki
  • Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
  • duże jabłko 1 szt.
  • duży banan 1 szt. lub 2 mniejsze
  • duże jaja 3 szt.
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia solidne 1,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
  • Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Identycznie postępujemy z bananami.
  • Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozkładamy owoce. Pieczemy ca 45 min. w temperaturze 180C.
UWAGI:

Jeśli obawiacie się charakterystycznego posmaku oliwy w cieście, użyjcie zamiast niej zwykłego oleju rzepakowego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze