Moja winorośl obrodziła w tym roku niesłychanie obficie. Upalne lato wyraźnie odcisnęło na niej swój ślad. Owoce są ogromne, słodkie i nieprawdopodobnie aromatyczne. Gałęzie aż uginają się pod ciężarem kiści. Przepyszny to widok. |Moja winorośl obrodziła w tym roku niesłychanie obficie. Upalne lato wyraźnie odcisnęło na niej swój ślad. Owoce są ogromne, słodkie i nieprawdopodobnie aromatyczne. Gałęzie aż uginają się pod ciężarem kiści. Przepyszny to widok. |Moja winorośl obrodziła w tym roku niesłychanie obficie. Upalne lato wyraźnie odcisnęło na niej swój ślad. Owoce są ogromne, słodkie i nieprawdopodobnie aromatyczne. Gałęzie aż uginają się pod ciężarem kiści. Przepyszny to widok.
Moja winorośl obrodziła w tym roku niesłychanie obficie. Upalne lato wyraźnie odcisnęło na niej swój ślad. Owoce są ogromne, słodkie i nieprawdopodobnie aromatyczne. Gałęzie aż uginają się pod ciężarem kiści. Przepyszny to widok.
Winogrona najbardziej smakują mi na surowo, jednak dla 3 specjałów robię wyjątek - są to: likier, sok oraz cytrynowy biszkopt, a wszystkie oczywiście z winogron, bądź z winogronami.
Składniki
- Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm
- jaja XL 3 sztuki
- cukier 3/4 szklanki
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- biały rum
- sok i skórka otarta z 1 niedużej cytryny
- różowe winogrona 2 duże kiście
- sól szczypta
- cukier puder do posypania opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy rum i sok z cytryny. Delikatnie dodajemy ubitą pianę, a następnie 2/3 owoców i skórkę cytrynową.
- Ciasto mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy pozostałe winogrona.
- Pieczemy ca 40 min w temp. 180C.
- Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.