Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... Zauważyłam, że na słowo comber coraz większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami. Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Hortexu. |Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... Zauważyłam, że na słowo comber coraz większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami. Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Hortexu. |Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... Zauważyłam, że na słowo comber coraz większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami. Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Hortexu. |Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... Zauważyłam, że na słowo comber coraz większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami. Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Hortexu.
Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... Zauważyłam, że na słowo comber coraz większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami. Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Hortexu.
Będąc dzieckiem, bezgranicznie je uwielbiałam. Dziś nadal lubię i ubolewam, że nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Święta to dobry czas na przypomnienie, bo to nie jest takie zwyczajne, codzienne ciasto. Mocno nasączone, z alkoholową nutą może stanowić świetną oprawę dla wielu uroczystych, szczególnych chwil.
Składniki
- Składniki na formę keksową z zaokrąglonym dnem:
- CIASTO:
- mąka pszenna 100 g
- mielone migdały 100 g
- łuskane orzechy włoskie kilka szt. do dekoracji
- gorzka czekolada 150 g
- masło 200 g
- cukier 200 g
- jaja 6 sztuk
- kakao 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- rum 50 ml
- PONCZ:
- napar herbaciany 200 ml
- rum 5 łyżek
- dowolne słodzidło do smaku
- POLEWA:
- gorzka czekolada 50g
- gorąca woda 2 łyżki
Sposób przygotowania
Ciasto:
- W garnuszku rozpuszczamy masło i połamaną na kawałki czekoladę (150g).
- Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy bardzo sztywną, błyszczącą pianę (jak na bezy), wsypując łyżka po łyżce cały cukier. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Masę maślano-czekoladową zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do niej kolejno żółtka, energicznie mieszając. Następnie wsypujemy przesiane składniki, wlewamy rum i mieszamy.
- Na końcu dodajemy mielone migdały oraz ubitą pianę. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 min. w temperaturze 180C.
- Ciasto studzimy i nakłuwamy w wielu miejscach patyczkiem do szaszłyków. Całą nakłutą powierzchnię, łyżka po łyżce, polewamy ponczem.
- Odstawiamy na min. godzinę, by ciasto wchłonęło płyn i czynność powtarzamy. Odstawiamy na kolejne 60 minut i smarujemy ciasto polewą czekoladową. Dekorujemy włoskimi orzechami.
Poncz:
- Napar herbaciany mieszamy z wybraną substancją słodzącą oraz alkoholem.
Polewa:
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki nam się połączą