Składniki
- szpinak dwie garście
- czosnek 1 ząbek
- kapary 1 łyżka
- natka pietruszki 1 łyżka
- imbir 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa szczypta
- olej roślinny 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- ser mascarpone 1 łyżka
- ryż basmati 1 szklanka
- szafran 2 szczypty
- czarnuszka 1 łyżeczka
- suszone pomidory 4 sztuki
- ser rokpol 2 plasterki
- sól szczypta
Sposób przygotowania
Starty lub posiekany czosnek i imbir mieszamy z natką pietruszki, olejem i masłem. Smażymy chwilę i wrzucamy porwany na kawałki szpinak ( chyba, że mamy bardzo małe listki młodego szpinaku, wtedy nie trzeba). Dodajemy kapary,sól i gałkę muszkatołową, smażymy około 5 minut, dodajemy serek mascarpone, mieszamy i odstawiamy z ognia.
Ryż mieszamy z czarnuszką, solą, szafranem, posiekanymi suszonymi pomidorami i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy około 10 minut, woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez ryż. Dodajemy pokrojony na małe kawałki rokpol.
Podsumowanie przepisu
To moja druga propozycja o konkursu
Menu Zwierciadła. Pyszne, lekkie danie, które nasyci również oczy pięknymi kolorami...