1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szafranowy ryż z czarnuszką i szpinakiem

Składniki
  • szpinak dwie garście
  • czosnek 1 ząbek
  • kapary 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • imbir 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • olej roślinny 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • ser mascarpone 1 łyżka
  • ryż basmati 1 szklanka
  • szafran 2 szczypty
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • suszone pomidory 4 sztuki
  • ser rokpol 2 plasterki
  • sól szczypta
Sposób przygotowania
Starty lub posiekany czosnek i imbir mieszamy z natką pietruszki, olejem i masłem. Smażymy chwilę  i wrzucamy porwany na kawałki szpinak ( chyba, że mamy bardzo małe listki młodego szpinaku, wtedy nie trzeba). Dodajemy kapary,sól i gałkę muszkatołową, smażymy około 5 minut, dodajemy serek mascarpone, mieszamy i odstawiamy z ognia. Ryż mieszamy z czarnuszką, solą, szafranem, posiekanymi suszonymi pomidorami i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy około 10 minut, woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez ryż. Dodajemy pokrojony na małe kawałki rokpol.
Podsumowanie przepisu
To moja druga propozycja o konkursu Menu Zwierciadła. Pyszne, lekkie danie, które nasyci również oczy pięknymi kolorami...

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze