Składniki
- włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por)
- cebula 1 szt.
- liście szczawiu 1 kg
- młoda pokrzywa 1 wiązanka
- gałązki rabarbaru 2 szt.
- mąka pszenna 2 łyżki
- śmietanka kremówka około pół szklanki
- masło 2 łyżki
- żółtka ugotowane na twardo ilość wg uznania
- pieprz do smaku
- 150 g mąki, 1 jajko, 250 ml mleka, szczypta soli, łyżka oleju składniki na ciasto nalesnikowe
Sposób przygotowania
Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.
Zupa: Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy. Dodajemy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Na maśle podsmażamy posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z żółtkiem od ugotowanego jajka oraz z naleśnikiem pokrojonym w paseczki.Podsumowanie przepisu
Lubie niekonwencjonalne połączenia w kuchni. Maj to miesiąc szczawiu, rabarbaru i młodej pokrzywy.