1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Tarta à la pissaladière na cieście francuskim

Składniki
  • gotowe ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
  • cebula 3 sztuki
  • anchois 1 puszka/słoiczek
  • czarne oliwki kilkanaście (ok. 15)
  • olej do smażenia 3 łyżki
  • tymianek 1 łyżka mrożonego lub świeżego posiekanego
Sposób przygotowania
Cebule obrać i pokroić w piórka. Filety anchois wyjąć z zalewy i odsączyć na kuchennym ręczniku papierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać na średnim ogniu olej. Zmniejszyć ogień do małego i dodać pokrojoną cebulę. Dusić na małym ogniu (mieszając co parę chwil, żeby nie przywarła do dnia) do czasu, aż stanie się złoto-brązowa i bardzo miękka. Zajmie to ok. 45 minut. Pod koniec duszenia dodać do cebuli tymianek. Piekarnik z wsuniętą blachą do pieczenia rozgrzać do temp. 190 st. C (grzanie góra-dół). Rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć je na dużej desce. Ostrym nożykiem naciąć w cieście (nie przecinać do dna!) prostokąt, ok. 2 cm od krawędzi. Wewnątrz zaznaczonego pola rozłożyć skarmelizowaną cebulę. Filety anchois ułożyć na warstwie z cebuli, tworząc wzór przypominający dużą kratkę. W środku każdego powstałego pola ułożyć jedną oliwkę. Wolne krawędzie posmarować cienką warstwą białka lub mleka. Ostrożnie wysunąć z piekarnika rozgrzaną blachę i delikatnie przełożyć na nią ciasto (deska, na której jest ułożone ułatwia przenoszenie). Dzięki temu, że ciasto kładziemy na gorącej blasze, spód pissaladière będzie bardziej chrupiący. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut do czasu, aż ciasto nabierze złocistego odcienia i trochę się uniesie.
Podsumowanie przepisu
Pissaladière to rodzaj białej (bez sosu pomidorowego) pizzy, której główne składniki: karmelizowaną cebulę (często w postaci puree), czarne oliwki i anchois układa się na spodzie z ciasta. Można ją przygotować na cieście drożdżowym chlebowym jak w grubej pizzy, na cienkim cieście pizzowym, na cieście kruchym lub francuskim. Wersja na cieście francuskim (zwłaszcza, jeśli skorzystać z gotowego) jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Pokrojona na większe kawałki to smaczne danie obiadowe. Podzielona na małe kwadraciki "na jeden kęs" sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu. Po więcej przepisów zapraszam na: 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze