Składniki
- ciastka owsiane 170 g
- masło 50 g
- biała czekolada 300 g
- śmietana kremówka 150 ml
- płatki migdałowe 40 g
- kilka świeżych lub mrożonych truskawek
- brązowy cukier 1 łyżka
Sposób przygotowania
Ciastka mielimy na drobny proszek i mieszamy z roztopionym masłem. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy „ciasto” i ugniatamy palcami. Wkładamy do lodówki. Czekoladę siekamy drobno, wsypujemy do miski, dolewamy śmietankę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy płatki migdałowe. Wylewamy na spód z ciasteczek. Truskawki i cukier gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania musu. W razie potrzeby możemy zmiksować. Mus wykładamy na jeszcze płynną masę z czekolady we wzór według uznania. Chłodzimy 12 godzin w lodówce (najlepiej przez noc).
Podsumowanie przepisu
Pyszny deser. Słodko-słony spód, słodki krem i kwaśny mus truskawkowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, a efekt zachwyci prawie każdego łasucha.