Składniki
- mąka 350 g
- żółtka 2
- woda 5-6 łyżek
- sól szczypta
- śmietana
- szpinak mrożony w liściach
- jajko 1
- orzechy włoskie
- mozarella
- czerwona cebula
- filet z kurczaka
- pomidory z puszki
- oliwki zielone
- pieczarki kilka
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
Na obiad przygotowałam (razem z siostrą) dwa rodzaje tart - jedne mini, ze szpinakiem i łososiem, oraz dużą tartę z kurczakiem, pomidorami i pieczarkami. Oto przepis.
Najpierw zagniatamy składniki na kruche ciasto. Wkładamy gotowe ciasto na około pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podsmażamy pokrojonego na kawałki kurczaka i pieczarki. Jajko łączymy ze śmietaną i pomidorami. Dorzucamy kurczaka i pieczarki, mieszamy. Masa musi być gęsta! Część ciasta wałkujemy i wykładamy na formę. Podpiekamy (jeśli nie chcemy aby ciasto zbyt wyrosło, to rozkładamy na wierzch papier do pieczenia i wysypujemy grochem/fasolą). Na podpieczone ciasto wykładamy gotowy farsz, dodajemy pokrojone oliwki i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.
Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy na formy do mini tart. Również podpiekamy. Jeśli mamy szpinak mrożony to gotujemy go razem ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy. Masę wykładamy do foremek, dodajemy łososia, cebulę i mozarellę. Pieczemy 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy orzechami.
Podsumowanie przepisu
Przepis na obiad do konkursu kulinarnego Zwierciadła.
Coś prostego i nieskomplikowanego, w sam raz dla zapracowanych studentów :)
Przepis pojawił się również na moim blogu: