1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Tarty i tartinki obiadowe

Tarty i tartinki obiadowe

Składniki
  • mąka 350 g
  • żółtka 2
  • woda 5-6 łyżek
  • sól szczypta
  • śmietana
  • szpinak mrożony w liściach
  • jajko 1
  • orzechy włoskie
  • mozarella
  • czerwona cebula
  • filet z kurczaka
  • pomidory z puszki
  • oliwki zielone
  • pieczarki kilka
  • ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
Na obiad przygotowałam (razem z siostrą) dwa rodzaje tart - jedne mini, ze szpinakiem i łososiem, oraz dużą tartę z kurczakiem, pomidorami i pieczarkami. Oto przepis.
Najpierw zagniatamy składniki na kruche ciasto. Wkładamy gotowe ciasto na około pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podsmażamy pokrojonego na kawałki kurczaka i pieczarki. Jajko łączymy ze śmietaną i pomidorami. Dorzucamy kurczaka i pieczarki, mieszamy. Masa musi być gęsta! Część ciasta wałkujemy i wykładamy na formę. Podpiekamy (jeśli nie chcemy aby ciasto zbyt wyrosło, to rozkładamy na wierzch papier do pieczenia i wysypujemy grochem/fasolą). Na podpieczone ciasto wykładamy gotowy farsz, dodajemy pokrojone oliwki i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.
Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy na formy do mini tart. Również podpiekamy. Jeśli mamy szpinak mrożony to gotujemy go razem ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy. Masę wykładamy do foremek, dodajemy łososia, cebulę i mozarellę. Pieczemy 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy orzechami.
Podsumowanie przepisu
Przepis na obiad do konkursu kulinarnego Zwierciadła. Coś prostego i nieskomplikowanego, w sam raz dla zapracowanych studentów :) Przepis pojawił się również na moim blogu:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze