1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wariacja z eton mess

Składniki
  • śmietanka kremówka 30% 330 g
  • bezy kilka sztuk
  • truskawki 500 g
  • cukier puder 2 czubate łyżki
  • skórka z cytryny
  • świeży imbir
  • cukier 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć je na bok. Resztę truskawek kroję na mniejsze kawałki - zasypuję je łyżeczką cukru, żeby puściły trochę soku. Ubijam śmietankę w misce, kiedy już jest ubita na sztywno dodaję do niej otartą skórkę z dużej cytryny oraz starty świeży imbir - u mnie spory kawałek , ale ilość oczywiście według gustu i upodobań! Całość mieszam ze sobą i odkładam na chwilę do lodówki, żeby smaki przeszły! Kruszę bezy na drobne kawałki - oczywiście jeśli mamy małe bezy możemy zostawić kilka sztuk do dekoracji!  Całość - truskawki, bezy i krem można ze sobą od razu wymieszać, aczkolwiek ja wybrałam bardziej dekoracyjną wersję - nakładałam warstwowo truskawki z bezami przykrywając je kremem imbirowo cytrynowym. Całość udekorowałam truskawkami i bezikami.
Podsumowanie przepisu
Kto nie zna słynnego deseru Eton Mess? Wspaniałe połączenie śmietany, bezy i truskawek! Zapraszam dziś na bardziej orzeźwiającą wersję - ze skórką z cytryny i startym świeżym imbirem :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze