1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wigilijna kutia ze śliwkami kalifornijskimi

www.californiaprunes.pl
www.californiaprunes.pl
Zobacz galerię 3 Zdjęcia

Składniki
Kutia: 2 szklanki ½ szklanki pęczaku 70 g śliwek kalifornijskich 4 łyżki miodu 50 g prażonych migdałów 50 g prażonych orzechów włoskich

Dekoracja: 4 śliwki kalifornijskie pokrojone w cienkie paski kilka blanszowanych migdałów skórka otarta ze świeżej cytryny

Sposób przygotowania
Mak przełożyć na sitko, dobrze przepłukać wodą. Pozostawić na  sitku, przelać wrzątkiem, odsączyć. Tak przygotowany mak zmielić przynajmniej dwa razy, używając jak najmniejszego  sitka. Do rondelka z wrzącą wodą wrzucić pęczak i 3-4 suszone śliwki z Kalifornii, gotować około 20 minut, odcedzić na sitku.

Migdały i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, przerzucić na deskę do krojenia i lekko pokruszyć na mniejsze kawałki.

Śliwki kalifornijskie pokroić na małe kawałki. Pęczak dokładnie wymieszać z makiem, miodem, śliwkami kalifornijskimi, pokruszonymi orzechami. Jeśli kutia będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody do uzyskania konsystencji. Tak przygotowaną kutię najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich, blanszowanych migdałów i skórki z cytryny.

Przepis: www.californiaprunes.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze