Wina włoskie — dlaczego warto na nie stawiać

Włochy to kraj produkujący najwięcej wina na świecie. Jest to jednocześnie jeden z najstarszych i najbardziej zróżnicowanych regionów uprawy winorośli. Czym charakteryzują się wina włoskie? Jak wybrać dobre włoskie wino? Podpowiadamy!

Rodzaje włoskich win

Jakie są główne rodzaje włoskich win? Ich klasyfikacja przedstawia się następująco:

  • VDT (Vino da tavola) — mianem tym określa się wina gronowe bez podania konkretnej odmiany, regionu pochodzenia i rocznika zbiorów.
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica) — kluczową kwestią jest tutaj pochodzenie z określonego regionu i odmiana winorośli. W kategorii tej spotkać można włoskie wina z Veneto, Toskanii czy Sycylii.
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) — we Włoszech wyróżnić można 250 regionów o statusie DOC. Przepisy określają rejon, z którego powinny pochodzić winogrona, ich szczepy, dopuszczalne metody upraw, winifikacji oraz dojrzewania.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) — trunki tego typu zaliczane są najlepszych win włoskich. By mogły one zostać zaliczone do tej kategorii, poza warunkami określonymi w przepisach dla win o klasyfikacji DOC, poddane muszą zostać wnikliwej analizie oraz degustacji przez specjalną komisję.

Gdzie wytwarza się najlepsze włoskie wina?

Jednym z regionów słynących z wysokiej jakości włoskiego wina jest Wenecja. Spotkać można tu rozmaite odmiany gron. Do najpowszechniejszych zalicza się Trebbiano oraz Garganega, z których wytwarzane jest najpopularniejsze białe wino tego kraju — Soave. Nie sposób nie wspomnieć również o czerwonych szczepach takich, jak Rondinella, Corvina oraz Molinara, z których wytwarza się wytrawne wina włoskie jak Valpolicella, Amarone czy lekkie Bardolino. Coś dla siebie znajdą tutaj również miłośnicy słodkich win włoskich. Godnym polecenia jest w szczególności trunek o nazwie Recioto. Kolejnym z popularnych regionów winiarskich Włoch jest Toskania. Dwoma najbardziej znanymi produkowanymi na terenie Toskanii winami są Brunello oraz Chianti. Szukając jedynych w swoim rodzaju, dobrych win włoskich, warto zainteresować się również trunkami z Sycylii. Uprawia się tu czerwone odmiany takie jak Nerello Mascalese, Nero d’Avola, Frappato czy Perricone. Do najpopularniejszych białych odmian z tej części Italii zaliczają się z kolei Cataratto, Inzolia i Grillo.

Dobre włoskie wino z Lidla

W Winnicy Lidla w kilka chwil z łatwością zarezerwować można najlepsze włoskie wina. Miłośnikom czerwonego wina do gustu przypadnie z pewnością toskańskie wino Chianti Classico wytwarzane z odmiany Sangiovese. Trunek ten pachnie ciemną śliwką, dojrzałymi wiśniami oraz dżemem z jeżyn. Cechuje go wyraźna kwasowość i przyjemnie rozgrzewający alkohol. Wino znakomicie pasować będzie do twardych serów oraz dań na bazie wołowiny i jagnięciny. Kolejna propozycja dla miłośników wytrawnego włoskiego wina to wino Amarone della Valpolicella z regionu Veneto. Winogrona wykorzystywane do jego produkcji podsuszane są na słomianych matach. Rezultatem tego jest zagęszczony moszcz gronowy, po fermentacji którego uzyskuje się niezwykle aromatyczne trunki. W aromacie wina wyczuwalny jest zapach dojrzałej truskawki, suszonej śliwki, dżemu z wiśni oraz ciemnej czekolady. Najlepiej smakować będzie ono z dojrzałymi serami, pieczenią oraz stekami. Wysokiej jakości białym winem z Włoch jest natomiast wino Gavi, które wytwarzane jest w Piemoncie z odmiany Cortese. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można łagodnie rozgrzewające właściwości oraz aromaty grejpfruta, dojrzałego jabłka i migdałów. Trunek ten serwować można tak z makaronami, jak i pizzą oraz sałatkami.

Szukając dobrego włoskiego wina, warto zapoznać się z ofertą Winnicy Lidla. Coś dla siebie znajdzie tu zarówno miłośnik wytrawnego wina włoskiego, jak i fan jego słodkiej odmiany.