Wybierz detoks chiński oparty na oczyszczającym, ale również regenerującym, odżywczym i poprawiającym trawienie congee. Congee to zupa składająca się z długo gotowanych zbóż, ziół, owoców suszonych roślin strączkowych czy pestek.
Kleik gotuje się od 2 do 5 godzin na minimalnym ogniu. Im dłużej, tym ma większą moc (...) - mówi Karolina i Maciej Szaciłło.
Congee z brązowego ryżu z fasolką azuki
Składniki:
- 100 g brązowego ryżu (najlepiej krótkoziarnistego)
- 2 łyżki fasolki azuki namoczonej na noc
- 2 małe marchewki pokrojone w plasterki
- 2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
- 1/2 pora pokrojonego w plasterki
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków (bez glutaminianu sodu lub domowej)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 l wody
- 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 mały, poszatkowany pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Wypłukany ryż wrzucamy do garnka. Dodajemy resztę składników poza solą, pieprzem, natką i olejem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około 2 godzin. Congee w tym czasie powinno się zagęścić, a z ryżu utworzyć kleik. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy porcję (1 łyżkę do jednego posiłku) zimnotłoczonego oleju. Uwaga: jeśli congee jest zbyt gęste, możemy podczas gotowania dodać trochę wrzącej wody. Po godzinie gotowania co jakiś czas sprawdzamy congee i mieszamy, aby się nie przypaliło.
Congee z komosy ryżowej i buraków
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej
- 400 g buraków (obranych i pokrojonych w kostkę)
- 2 obrane ząbki czosnku
- 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 l wody
- 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 3 łyżki zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zimnotłoczonym olejem) wkładamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około 2 godzin. Congee w tym czasie powinno się zagęścić, a z komosy ryżowej utworzyć kleik. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy porcję (1 łyżkę do jednego posiłku) zimnotłoczonego oleju. Uwaga: jeśli congee jest zbyt gęste, możemy podczas gotowania dodać trochę wrzącej wody. Po godzinie gotowania co jakiś czas sprawdzamy congee i mieszamy, aby się nie przypaliło.
Congee z płatków orkiszowych/owsianych i gruszek
Składniki:
- 100 g płatków orkiszowych lub owsianych
- 2 garści niesiarkowanych rodzynek (około 100 g)
- 2 łyżki jagód goji
- 6 daktyli dobrej jakości (m.in. bez syropu glukozowo-fruktozowego) pokrojonych w paseczki
- 2 gruszki ze skórką, ale pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 5 goździków
- 2 l wody
- 1 czubata łyżka masła sklarowanego lub oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza masłem sklarowanym lub olejem kokosowym) wkładamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około 2 godzin. Congee w tym czasie powinno się zagęścić, a z płatków utworzyć kleik. Pod koniec gotowania dodajemy masło sklarowane lub olej. Uwaga: jeśli congee jest zbyt gęste, możemy podczas gotowania dodać trochę wrzącej wody. Po godzinie gotowania co jakiś czas sprawdzamy congee i mieszamy, aby się nie przypaliło.
Congee z kaszy jaglanej, szalotek i fenkuła
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki krótkoziarnistego ryżu
- 6 szalotek (obranych i przeciętych na pół)
- 1/2 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w plasterki lub 1/2 pora pozbawionego zielonej części i pokrojonego w plasterki
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 2 l wody
- 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli
- 1 czubata łyżka masła sklarowanego lub oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
- świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną i ryż wsypujemy do garnka i płuczemy, aż woda będzie czysta. Odsączamy. Dodajemy resztę składników (poza solą, pieprzem i tłuszczem). Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około 2 godzin. Congee w tym czasie powinno się zagęścić, a z kaszy jaglanej i ryżu utworzyć kleik. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i tłuszcz. Uwaga: jeśli congee jest zbyt gęste, możemy podczas gotowania dodać trochę wrzącej wody. Po godzinie gotowania co jakiś czas sprawdzamy congee i mieszamy, aby się nie przypaliło.
Congee z kaszy jaglanej, jabłek i maku
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki krótkoziarnistego ryżu
- 80 g (dwie garstki) suszonych, niesiarkowanych (ciemnych) moreli, pokrojonych w paseczki
- 10 daktyli dobrej jakości (m.in bez syropu glukozowo-fruktozowego) pokrojonych w paseczki
- 2 czubate łyżki migdałów
- 2 łyżki maku
- 2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 2 l wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 czubata łyżka masła sklarowanego lub oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną i ryż wsypujemy do garnka i płuczemy, aż woda będzie czysta. Odsączamy. Dodajemy resztę składników (poza tłuszczem). Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około 2 godzin. Congee w tym czasie powinno się zagęścić, a z kaszy jaglanej i ryżu utworzyć kleik. Pod koniec gotowania dodajemy tłuszcz. Uwaga: jeśli congee jest zbyt gęste, możemy podczas gotowania dodać trochę wrzącej wody. Po godzinie gotowania co jakiś czas sprawdzamy congee i mieszamy, aby się nie przypaliło.
Więcej przepisów w książce "Jak oczyścić swój organizm, czyli detoksy dla zdrowia i urody" Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.