1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wołowina po burgundzku

Składniki
  • - 1 kg wołowiny (najlepiej rozbratel, udziec lub łopatka) - 5-6 plastrów surowego boczku - 2 marchewki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 30 dkg pieczarek - dobrej jakości, wytrawne, czerwone wino, najlepiej oczywiście burgundzkie, ale ja dałam np.to z Bordeaux - bulion wołowy - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - bukiet garni: liść laurowy, tymianek, pietruszka - sól, pieprz
Sposób przygotowania
  • Wołowinę pokrój w kostki o wielkości ok. 4-5 cm. Plastry surowego boczku również na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż na niej boczek a następnie wołowinę. Zrób to partiami. Wołowina powinna się podsmażyć a nie oddać cały smak i gotować się.
  • Tak przygotowane kawałki mięsa przerzuć do naczynia żaroodpornego. Teraz dodaj po prostu marchew w większych kawałkach, cebule i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przypraw solą, pieprzem i bukietem garni. Zalej całość wywarem wołowym i winem, tak aby mięso całkowicie się pokryło.
  • Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury ok 170 stopni na 3 h. Po tym czasie wołowina będzie się nieziemsko rozpadać.
Zapraszam na blog: garspiewawkuchni.blogspot.com
Podsumowanie przepisu
Przepis pochodzi z mojego bloga "Gar śpiewa w kuchni" garspiewawkuchni.blogspot.com

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze