Wydawnictwo zwierciadło zaprasza na Warszawski Festiwal Kulinarny w Wilanowie!

To już druga edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, łączącego idee festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Wydarzenie promuje zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe i sprawiedliwy handel. A przede wszystkim zdrowej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Zobaczymy najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników, twórców smakowitych potraw i designerów.

Hasło tej edycji to KRÓLEWSKI STÓŁ – by królewskie jedzenie zagościło na naszych stołach.

Szczególnie serdecznie zapraszamy na wydarzenia prowadzone przez autorów naszych książek:

Pokaz kulinarny Karoliny i Macieja Szaciłło – prezentowane przepisy pochodzą z książki „Depresja. Jedzenie, które leczy”. Autorzy pokażą, jak naturalnymi narzędziami jak m.in. przyprawy wpływać na nastrój i wspierać powrót do równowagi. Skupimy się na diecie, smakach i ich wpływie na nasze emocje.

Sobota, 15 września, godz. 12:00, wstęp wolny

 

Warsztaty kulinarne prowadzone przez Jolantę Naklicką-Kleser, na podstawie jej najnowszej książki „Zdrowe przetwory”. Warsztaty rozpocznie przepis na zupę ogórkową ze słoika z rodzinnego, tradycyjnego przepisu Jolanty, ale nie zabraknie współczesnych interpretacji weków na zimę, m.in. kiszone cytryny, kolendrowe marchewki lub ekspresowe kim-chi z łatwo dostępnych składników. Każdy z uczestników warsztatu zabierze ze sobą do domu słoiczek własnoręcznie przygotowanych przetworów.

Niedziela, 16 września, godz. 12:00, warsztaty bezpłatne ale ilość miejsc ograniczona. Formularz zapisu znajduje się na stronie: https://warszawskifestiwalkulinarny.pl/pawilon-kulinarny-2/

A także do strefy relaksu Zwierciadła i SENSu, gdzie wszystkie książki będzie można kupić z rabatem 25%.

Pełny program wydarzenia można zobaczyć na stronie: https://warszawskifestiwalkulinarny.pl/program-2018/

Podczas festiwalu zdobędziemy wiedzę na temat kulinarnych korzeni polskiej i warszawskiej kuchni, poznamy dania z królewskiego stołu oraz Warszawy dwudziestolecia międzywojennego. Podyskutujemy, jak historyczne zwyczaje żywieniowe wpływają na naszą codzienną dietę i jak inspirują się nimi dzisiejsi kucharze.

Oprócz kawałka pysznej historii festiwal przyniesie także odpowiedzi na takie pytania jak: dlaczego warto kupować produkty od małych producentów? Jak możemy jeść zdrowiej i lepiej? Czy nasza dieta ulega zmianom i czy idą one w dobrym kierunku? Czym jest food design i do czego służy? Wykłady, historyczne spacery, warsztaty kulinarne oraz targowisko z rękodziełem i pysznościami to jedne z wielu atrakcji, które będą czekać na festiwalu na Wilanowie.

 

Karolina i Maciej Szaciłło – eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą szkolenia oraz warsztaty zdrowego odżywania, a także medytacji. Są autorami popularnych poradników dietetycznych: Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food i innych.

Jolanta Naklicka-Kleser – matka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia – tym chce dzielić się z innymi. Autorka książki Lodovo (Wydawnictwo Zwierciadło).

Książki dostępne także na stronie: http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/ oraz w innych dobrych księgarniach