1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zacznij dzień od pysznego śniadania! Przepisy dla całej rodziny

fot. iStock
fot. iStock
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być sycące, zdrowe i pełnowartościowe, aby dostarczyć nam energii na wiele kolejnych godzin. Niestety przygotowanie jadłospisu, który sprosta wymaganiom wszystkich domowników może okazać się sporym wyzwaniem dla niejednej gospodyni. Czy istnieje przepis na pyszne śniadanie i dobry początek dnia, który zmieni codzienne, zabiegane poranki w dłuższą, rodzinną chwilę przy wspólnym stole? Tak, my proponujemy nawet trzy!

Wiele osób z pewnością przyzna, że przygotowanie uniwersalnego śniadania dla całej rodziny może sprawić wiele problemów, zwłaszcza jeśli każdy z domowników ma odmienny gust i inne upodobania smakowe. Znudziły Wam się tradycyjne jajecznice, tosty lub parówki? Przedstawiamy trzy przepisy, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i pomysłem oraz ciekawą formą wykonania. Zapraszamy do stołu!

Jajecznica w kształcie serca

(czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • szynka wędzona (np. wędzok ustrzycki Masarnia u Józefa)
  • 2 jajka
  • cebula dymka
  • masło
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wędzoka oraz cebulę dymkę pokrojone w mniejsze kawałki. Jajecznice smażymy na maśle w foremce w kształcie serca.

 Jajecznica w kształcie serca fot. materiały prasowe JBB Bałdyga Jajecznica w kształcie serca fot. materiały prasowe JBB Bałdyga

Parówki w cieście francuskim

(czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • parówki (np. jogurtowe JBB Bałdyga)
  • ciasto francuskie
  • sos do pizzy
  • żółty ser
  • 1 jajko
  • suszone oregano
Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy na równe prostokąty. Na każdy z nich nakładamy sos do pizzy, a następnie posypujemy oregano i żółtym serem. Na koniec nakładamy parówkę i zwijamy, zlepiając brzegi ciasta. Parówki w cieście układamy na papier do pieczenia, nacinamy ciasto i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

 Parówki w cieście fot. materiały prasowe JBB Bałdyga Parówki w cieście fot. materiały prasowe JBB Bałdyga

Smażone tosty z jajkiem i kiełbasą

(czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • kiełbasa (np. krakowska JBB Bałdyga)
  • chleb tostowy
  • jajka
  • ser cheddar
  • masło klarowane
Sposób przygotowania:

Z kromek chleba tostowego wycinam otwory. Na patelni podgrzewamy masło. Następnie układamy kromkę chleba i wbijamy delikatnie jajko. Smażymy je na małym ogniu, aż białko delikatnie się zetnie. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na jajku. Przykrywamy plasterkiem sera i smażymy do momentu, aż się rozpuści.

 Smażone tosty z jajkiem i kiełbasą fot. materiały prasowe JBB Bałdyga Smażone tosty z jajkiem i kiełbasą fot. materiały prasowe JBB Bałdyga

Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze