1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zapiekanka z dyni z sosem serowym

Zapiekanka z dyni z sosem serowym

Składniki
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • jajko
  • 600 ml śmietany
  • sos serowy np. Tarsmak
  • zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
  • Dynię obrać, usunąć pestki, włóknisty środek i pokroić w plastry.
  • Ugotować ziemniaki, pokroić je w talarki.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Wymieszać dynię z podsmażoną cebulą, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Ułożyć w żaroodpornym naczyniu warstwami, rozpoczynając od warstwy ziemniaków.
  • Na koniec polać śmietaną rozmąconą z jajkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 60 minut w 180°C, przy czym ostatnie 10 minut piec bez przykrycia.
  • Polać sosem serowym Tarsmak, podawać od razu po przygotowaniu.
Podsumowanie przepisu
Zapiekanka dyniowa z sosem - idealna dla całej rodziny!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze