1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Żelazne smarowidło z soczewicy

Zobacz galerię 3 zdjęcia

Składniki
  • soczewica
  • pestki słonecznika
  • pietruszka
  • oliwa/ olej
Sposób przygotowania
Blenderujemy:
  • Soczewica ugotowana z czosnkiem i z naszymi ulubionymi przyprawami - stąd potrzeba zarezerwowania wcześniej 20 minut na ugotowanie soczewicy
  • Pietruszka świeża (nie marnujemy niczego, bierzemy wszystko z łodyżkami)
  • Orzechy (jeśli chcemy mieć bardziej charakterystyczny smak) czy pestki słonecznika (do pasty łagodnej w smaku)
  • Odrobina oliwy (często używam oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami)

Pasta może służyć jako smarowidło do chleba czy salsa.

Na kanapkach smakowo świetnie komponuje się z rzodkiewką.

Podsumowanie przepisu
Szczególnie kobiety wrażliwe są na niedobory żelaza. Poniżej prosty przepis na pastę kanapkową z wysoką zawartością tego składnika.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze