Składniki
- soczewica
- pestki słonecznika
- pietruszka
- oliwa/ olej
Sposób przygotowania
Blenderujemy:
- Soczewica ugotowana z czosnkiem i z naszymi ulubionymi przyprawami - stąd potrzeba zarezerwowania wcześniej 20 minut na ugotowanie soczewicy
- Pietruszka świeża (nie marnujemy niczego, bierzemy wszystko z łodyżkami)
- Orzechy (jeśli chcemy mieć bardziej charakterystyczny smak) czy pestki słonecznika (do pasty łagodnej w smaku)
- Odrobina oliwy (często używam oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
Pasta może służyć jako smarowidło do chleba czy salsa.
Na kanapkach smakowo świetnie komponuje się z rzodkiewką.
Podsumowanie przepisu
Szczególnie kobiety wrażliwe są na niedobory żelaza. Poniżej prosty przepis na pastę kanapkową z wysoką zawartością tego składnika.