Składniki
- rukola duża garść
- sałata lodowa 3 liście
- liście rzodkiewki cały pęk
- liścię czosnku niedźwiedziego parę
- ząbki czosnku 2-3
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- chlust oleju z prażonych orzechów włoskich lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
♥ Wszystkie warzywa umyj i osusz.
♥ Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę.
♥ Dodaj 3 obrane ząbki czosnku.
♥ Posól.
♥ Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej cytryny.
♥ Dodaj olej/oliwę.
♥ Wszystko zmiksuj na sos.
Najlepiej smakuje na drugi dzień!
Podsumowanie przepisu
Najsławniejsze pesto to to włoskie, które robi się z bazylii. Bardzo popularne na talerzach stało się ostatnio pesto z liści rzodkiewki. Tak to pesto skradło niejednemu smakoszowi nie jednej kuchareczce serce. Co robię ja? Nadal mixuje ze sobą zieleninę bowiem sosy i pesta można zrobić ze wszystkiego! Rukoli, szpinaku, koperku, pietruszki, kolendry....