1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. ZIELONE PESTO

ZIELONE PESTO

Michał Kukawski / Bejrut
Michał Kukawski / Bejrut

Składniki
  • rukola duża garść
  • sałata lodowa 3 liście
  • liście rzodkiewki cały pęk
  • liścię czosnku niedźwiedziego parę
  • ząbki czosnku 2-3
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • chlust oleju z prażonych orzechów włoskich lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę. Dodaj 3 obrane ząbki czosnku. Posól. Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej  cytryny. Dodaj olej/oliwę. Wszystko zmiksuj na sos. Najlepiej smakuje na drugi dzień!
Podsumowanie przepisu
Najsławniejsze pesto to to włoskie, które robi się z bazylii. Bardzo popularne na talerzach stało się ostatnio pesto z liści rzodkiewki. Tak to pesto skradło niejednemu smakoszowi nie jednej kuchareczce serce.  Co robię ja? Nadal mixuje ze sobą zieleninę bowiem sosy i pesta  można zrobić ze wszystkiego! Rukoli, szpinaku, koperku, pietruszki, kolendry....

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze