1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem

Składniki
  • ziemniaki 4
  • parmezan 4 łyżki tartego
  • żółtka od jajek 2
  • szpinak ok. 0,5 kg świeżego albo mrożonego w liściach
  • łosoś wędzony w plastrach 100 g
  • szczypiorek 1 wiązanka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do smazenia 2 łyzki
  • sól, pieprz szczypty do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane.  Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia. Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku   
Podsumowanie przepisu
Elegancka i na 2 kęsy. Wg mnie taka powinna być własnie przystawka :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze