Składniki
- ziemniaki 4
- parmezan 4 łyżki tartego
- żółtka od jajek 2
- szpinak ok. 0,5 kg świeżego albo mrożonego w liściach
- łosoś wędzony w plastrach 100 g
- szczypiorek 1 wiązanka
- czosnek 2 ząbki
- olej do smazenia 2 łyzki
- sól, pieprz szczypty do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane.
Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia. Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku
Podsumowanie przepisu
Elegancka i na 2 kęsy. Wg mnie taka powinna być własnie przystawka :)