Składniki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- brokuły 0,5 kg
- mleczko kokosowe 1 puszka
- imbir 3 cm
- papryczka chili (opcjonalnie płatki chili) 1 szt.
- rosół lub wywar 1,5 litra
- sok z limonki 0,5
- marchewka 2 sztuki
Sposób przygotowania
W garnku poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, brokuł podzielony na różyczki, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz starty na tarce imbir. Podduszone składniki zalać rosołem lub wywarem i gotować do miękkości. Dodać mleczko kokosowe, przyprawić solą , pieprzem i sokiem z limonki.
Podsumowanie przepisu
Ta zupa to bardzo fajne połączenie całkiem sobie przeciwnych smaków jakimi są mleczko kokosowe i pikantne : chili, czosnek, cebula i imbir.
Efekt końcowy jest powalający. Smacznego.
Małgorzata Kozak