Składniki
- ziemniaki 4 duże szt.
- cebule 2 średnie
- włoszczyzna mrożona w słupkach 2 garśći
- masło 1 łyżka
- bulion 1,5 l
- słoik tartego chrzanu 1 duży słoik
- serek mascarpone 250 g
- śmietanka kremówka 50 ml
- otarta skórka z cytryny skórka z 1/2 cytryny
- ząbki czosnku 4 szt.
- szafran albo kurkuma pół łyżeczki
- liście laurowe 2 szt.
- zieleangielskie 3 szt.
- sól morska do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- świeża gałązka rozmarynu 2 szt. do dekoracji
Sposób przygotowania
Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania) oraz otartą skórkę z połowy cytryny, ser mascarpone oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela angielskiego po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami ze śmietanki kremówki.
Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.
Podsumowanie przepisu
Jeśli czujecie się, że dopada Was choroba, to ta zupa jest idealna na pokrzepienie sił witalnych, ponieważ czosnek, cebula, cytryna i chrzan mają właściwości bakteriobójcze.