Składniki
- pomidory krojone 1 puszka - 400 g
- passata pomidorowa 2 kartoniki - po 500 g
- czosnek 3 ząbki
- seler naciowy 2 łodygi
- marchewka 1
- cebula 1
- bazylia 1/3 pęczka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- woda / bulion 600 ml
- cukier 1 łyżeczka
- oregano
- tymianek
Sposób przygotowania
W rondelku na małym ogniu rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę bądź drobno pokrojonych czosnek i przesmażyć kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw - seler, marchew i cebulkę, całość przesmażamy około 10 minut. Kiedy warzywa będą już przesmażone dodajemy puszkę pomidorów oraz wlewamy dwa kartoniki passaty pomidorowej. Dodajemy wodę bądź bulion warzywny/ drobiowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy świeżą bazylię, sól, pieprz i cukier. Lubię jeszcze do całości dodać odrobinkę suszonego oregano i tymianku. Przy pomocy blendera miksujemy całość na krem. Do zupy możemy dodać mascarpone - dzięki temu zupa będzie miała bardziej kremową konsystencję, lub dodać kleksa śmietanki czy jogurtu greckiego.
Podsumowanie przepisu
Pyszna, kremowa zupa z pomidorów! Niesamowita o każdej porze dnia i roku! Cudnie wiosenne danie!