Nie wiem czy popadłem w jakąś zawodową obsesję czy może jednak jedzenie i gotowanie są uniwersalnym sprawdzianem osobowości a w zasadzie ich kompatybilności. Na podstawie przypadkowych obserwacji stwierdzam, że najlepszy i najłatwiejszy kontakt mam z osobami, które jedzą w sposób estetyczny i apetyczny. Z tymi, którzy jedzą tak „jakby robili to za karę” nie zawsze udaje mi się przejść poza pierwszą fazę znajomości czyli kurtuazję. Oczywiście nie jest to regułą i w żadnym stopniu testem, ot ciekawostką.|Nie wiem czy popadłem w jakąś zawodową obsesję czy może jednak jedzenie i gotowanie są uniwersalnym sprawdzianem osobowości a w zasadzie ich kompatybilności. Na podstawie przypadkowych obserwacji stwierdzam, że najlepszy i najłatwiejszy kontakt mam z osobami, które jedzą w sposób estetyczny i apetyczny. Z tymi, którzy jedzą tak „jakby robili to za karę” nie zawsze udaje mi się przejść poza pierwszą fazę znajomości czyli kurtuazję. Oczywiście nie jest to regułą i w żadnym stopniu testem, ot ciekawostką.
Kiedy na pierwszym spotkaniu w realu z ułamałem swojego croissanta, zanurzyłem w kawie i zjadłem Ona powiedziała, że to było bardzo fajne. Z mojej strony było to bardzo naturalne i spontaniczne. Mówiąc szczerze od pierwszej sekundy miałem wrażenie, że znamy się już wieki, więc jedyną drogą było porzucenie konwenansów i oddanie się przyjemności spotkania. Każde inne zachowanie byłoby mniej smaczne.
Z resztą w dobranym towarzystwie nawet oblizywanie palców nie jest faux pas. Dlatego proponuję, żebyście zaopatrzyli się w krewetki, zaprosili przyjaciół i posmakowali beztroskich wakacji w pigułce. No chyba, że chcecie przeprowadzić mały test...
Krewetki tygrysie z bazylią i limonką
Składniki
- Krewetki tygrysie 20 sztuk
- Oliwa z oliwek (extra virgin) 120ml
- Cytryna ½ sztuki
- Limonki 2 sztuki
- Bazylia ½ pęczka
- Czosnek 1 ząbek
- Pieprz cayenne szczypta
- Sól morska
- Świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania dressingu. Wyciśnij sok z cytryny i limonek (możesz dodać również miąższ), posiekaj bazylię, rozgnieć nożem czosnek i wymieszaj te składniki z oliwą i szczyptą cayenne. Odstaw na 15-20 minut, żeby smaki się przegryzły.
Używając małych nożyczek rozetnij skorupkę na grzbiecie i usuń „czarną żyłkę”. Przypraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej przez 2-3 minuty z każdej strony.
Polej krewetki dressingiem, wymieszaj i podawaj natychmiast. Dobrze smakują z młodymi ziemniakami i sałatą.
Podsumowanie przepisu