Składniki
- dojrzale pomidory 1,5 kg
- oliwa 60 ml
- sol 1 lyzeczka
- pieprz 1 lyzeczka
- cebula 2
- zabki czosnku 6
- maslo 2 lyzki
- Chilli w płatkach pol lyzeczki
- pomidor w puszcze 400g
- tymianek 1 lyzeczka
- bulion drobiowy/ warzywny 1 litr
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. pomidory posyp sola, pieprzem i oliwa. Wloz do piekarnika na 40 minut.
- Cebule posiekaj, dodaj platki chili i podsmaz na masle na srednim ogniu przez 10 minut.
- Dodaj do cebuli puszke pomidorow, tymianek i bulion. Dodaj pieczone pomidory z sokiem jakie sie z nich wytworzyl, gotuj wszystko na malym ogniu przez 40 minut.
- Zupe mozna jesc na cieplo badz na zimno, swieze listki bazylii sa wspanialym uzupelnieniem przy podaniu. Dla milosnikow zuby zabielanej, polecam dodac smietane.
Podsumowanie przepisu
Zupa z pieczonych pomidorow jest wspanialym pierwszym daniem, ktore niezawodnie wprawia gosci w dobry nastroj.