Składniki
- płynny miód 125 g
- biały cukier 50 g
- masło 50 g
- bita śmietana 2 łyżki
- suszona żurawina amerykańska 100 g
- mąka 250 g
- proszek do pieczenia lekko czubata
- przyprawa do pierników 2 łyżeczki
- brązowy cukier 50 g
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
- Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewamy w garnku, aż masło stopnieje. Masę miodową miksujemy z żurawinami w blenderze.
- Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Dodajemy masę miodowo-żurawinową i dodajemy cukier. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy serca i rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) około 15-18 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Kuwerturę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Rozpuszczamy w misce na parze. Serca pokrywamy kuwerturą, a następnie jak trochę ostygną dekorujemy żurawiną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Podsumowanie przepisu
Dodatkowo:
200 gr gorzkiej kuwertury
suszone żurawiny do dekoracji