1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Żytni chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi

Składniki
  • 345g aktywnego, żytniego zakwasu
  • 1,5 łyżki ciemnego, brązowego cukru - muscovado
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50g melasy
  • 120g letniej wody
  • 285g mąki żytniej 720
  • 1,5 szklanki suszonych wiśni
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
W wodzie rozpuścić cukier, sól, dodać melasę i zakwas. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać orzechy i wiśnie. Do tej masy wsypać mąkę i wymieszać tylko tyle , żeby wszystko razem dobrze się połączyło. Foremkę do wypieku chleba wyłożyć papierem do pieczenia . Chleb wyłożyć i mokrą dłonią ( lub łyżką) dobrze ugnieść masę, żeby nie było w środku pustych przestrzeni. Jeśli wybierzemy foremkę o wymiarach 30x12 otrzymamy chleb niezbyt wysoki ( ok. 5-6 cm). Jeśli wolicie duże kromki polecam mniejszą foremkę. Ciasto wyrasta ok. 2 godzin w ciepłym miejscu. Piec w temp. 230 stopni przez 15 min. a potem 35 min w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze