Mandarynka nazywana jest młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. Niewiele osób wie, że ich smak idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi.
Mandarynki w zależności od rodzaju mogą być słodkie lub słodko-kwaśne. W kuchni sprawdzą się zarówno owoce prosto z drzewa, jak i te w zalewie. Pamiętajmy tylko, aby wybierać produkty bez konserwantów.
Składniki
1/3 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
4 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
40 dag fileta z piersi kurczaka
1 marchewka
2 woreczki brązowego ryżu
curry
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie kroimy fileta z piersi kurczaka na małe kawałki. Doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy na patelni. Następnie gotowy ryż, pokrojonego w kostkę ananasa, mandarynki i marchewkę dodajemy na patelnię z kurczakiem. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy dla smaku curry i smażymy na małym ogniu około 10 minut.