Ocet stosowany z umiarem nie tylko podkreśla smak potraw, ale także zwiększa ich walory zdrowotne – pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm.
Każdy rodzaj octu ma swoje właściwości i smak, który pasuje do odpowiedniego rodzaju żywności. Przedstawiamy przepis na smakowite piersi z kurczaka z dodatkiem octu balsamicznego.
Składniki
0.5 kg piersi z kurczaka
120 ml octu balsamicznego (np. marki Kuhne)
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
garść listków świeżej bazylii
przyprawy: sól czosnkowa, oregano, rozmaryn, tymianek
Sposób przygotowania
Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 5 cm. Piersi z kurczaka obtaczamy czarnym pieprzem i solą czosnkową. Cebulę kroimy na cienkie plasterki i rumienimy na małym ogniu. Porcje kurczaka smażymy z obu stron. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i przyprawy. Naczynie kładziemy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią.