1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Letnie zupy: gazpacho

Letnie zupy: gazpacho

Akademia Kulinarna Whirlpool
Akademia Kulinarna Whirlpool
W upalne dni dobrze sprawdzają się chłodne zupy. Oto przepis na „pomidórowkę” na zimno, czyli popularne w południowej Europie gazpacho.

Przepis przygotował Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Składniki
700 g pomidorów 2 ogórki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 cebule 1 ząbek czosnku 4 kromki czerstwego chleba 6 łyżek oliwy extra virgin 1 łyżka octu sól i pieprz
Sposób przygotowania
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze