W upalne dni dobrze sprawdzają się chłodne zupy. Oto przepis na „pomidórowkę” na zimno, czyli popularne w południowej Europie gazpacho.
Przepis przygotował Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Składniki
700 g pomidorów
2 ogórki
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 cebule
1 ząbek czosnku
4 kromki czerstwego chleba
6 łyżek oliwy extra virgin
1 łyżka octu
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli. Smacznego!