Składniki
- Pałki z kurczaka 6 sztuk
- Sos sojowy 50 g
- Miód 50 g
- Ostry sos chili 50 g
- Rum 50 g
- Brązowy cukier 30 g
- Ketchup 100 g
- Papryka chili świeża 1 szt
- Imbir marynowany 20 g
- Czosnek świeży 10 g
- Cebula czerwona 50 g
- Pasta z czerwonego curry 20 g
Sposób przygotowania
Pałki z kurczaka umyj. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, miodu, sosu chili, rumu i brązowego cukru. Pałki z kurczaka zamarynuj na minimum 4 godziny. Paprykę chili umyj i rozrobnij, czosnek rozgnieć, cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki połącz z ketchupem, pastą z czerwonego curry i imbirem. Zamarynowane pałki grilluj na wolnym ogniu lub piecz w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 185 C aż do uzyskania złocistego koloru. Podawaj z paluszkami kminkowymi z ciasta drozdżowego.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Piotr Lisiewski z wrocławskiego Radisson Blu