Lody w 5 minut, czyli jak przygotować ekspresowe lody?

Codziennie możecie się rozkoszować innym smakiem. Pod warunkiem, że Wasza zamrażarka ugina się od woreczków z zamrożonymi owocami. Oto przepisy na ekspresowe lody według Jolanty Naklickiej-Kleser.

Malina z wanilią

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • 1 banan

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.

Szaleństwo owoców leśnych

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych jagód
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • syrop z agawy do smaku

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.

Mango z kokosem

Składniki:

  • 1 mrożone mango pokrojone na kawałki
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj puslsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.

Ananas z imbirem

Składniki:

  • 1/2 mrożonego ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1/2 cm startego korzenia imbiru
  • 1/2 szklanki soku z gruszki

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.

Cynamonowy jabłecznik

Składniki:

  • 3 obrane, pokrojone w kostkę i zamrożone jabłka
  • kilka listków mięty
  • cynamon do smaku

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.

Marakuja górą

Składniki:

  • 1/2 zamrożonego i pokrojonego w kostkę ananasa
  • 2 marakuje
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • syrop klonowy lub miód do smaku

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.

Śliwka z jabłkiem

Składniki:

  • 1 obrane i pokrojone jabłko
  • 1 szklanka mrożonych śliwek
  • szczypta cynamonu do smaku
  • miód do smaku

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.

 

 

Więcej przepisów na lody, zimne desery i smoothie znajdziecie w książce „Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie” Jolanty Naklickiej-Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka dostępna TUTAJ.