Przepisy na wegańskie dania wielkanocne od Eryka Wałkowicza (erVegan), w ramach warsztatów kulinarnych z marką BRAUN.
Składniki
150 ml mleka sojowego, niesłodzonego
1½ łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki musztardy
około 300 ml delikatnego oleju
1 łyżka płatków drożdżowych
odrobina czarnej soli kala namak
sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przed przystąpieniem do odmierzania przypraw, do odmierzonego mleka dodaj ocet i porządnie wymieszaj.
- Poodmierzaj resztę składników, mleko z octem umieść w kielichu blendera (bądź wąskim i wysokim plastikowym naczyniu blendera ręcznego), dodaj płatki drożdżowe oraz musztardę. Wszystko miksuj przez minutę, aż się napowietrzy.
Dodawaj powoli olej, najlepiej lejąc go wprost do kielicha malutkim strumykiem. Dodanie oleju w 3–4, ale małych turach powinno dać taki sam rezultat. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Majonez gotowy! Możesz podać go jako dressing do sałatki lub sos do burgera. Smacznego!
Przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.Podsumowanie przepisu
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Wielkanoc z Rodziną Braun. Eryk Wałkowicz – autor bloga erVegan.com. Na swoim blogu i w książce kulinarnej „Kuchnia roślinna dla każdego” udowadnia, że weganizm nie jest nudny, biszkopt bez jajek również da się upiec, a dieta roślinna jest w pełni odpowiednia dla naszego zdrowia i może przynieść wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych. Zamienia on fasolę w mocno czekoladowe brownie, marchewkę w pasztet, a dzięki dietetycznemu wykształceniu obala popularne mity na temat wegetarianizmu.