- zielone zioła: pietruszka, rukola, kolendra, bazylia ok. szklanka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka ziaren słonecznika
- 1 duża łyżka ziaren dyni
- 100 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
- 20 g parmezanu
- sól
Pestki prażymy na suchej patelni, aż będą pięknie pachniały i lekko się zrumienią. Wszystkie składniki blendujemy lub siekamy ( pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji).
Jeśli pesto jest zbyt suche dodajemy oliwę.
Trofie al pesto
- 250 g makaronu trofie
- sól
- oliwa
- domowe pesto
- parmezan
Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Zostawiamy pół szklanki wody spod gotowania makaronu.
W rondelku podgrzewamy przygotowane wcześniej pesto z odrobina oliwy, dodajemy makaron i powoli wlewamy wodę spod gotowania, tak aby pesto oblepiło kluseczki. Gorący makaron podajemy posypany parmezanem.