1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Makaron z domowym pesto

Makaron z domowym pesto (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)
Makaron z domowym pesto (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)
Zobacz galerię 3 zdjęcia
Tym razem w naszym cyklu prostych dań,  makaron z zielonym pesto. Zobaczcie, jak niewiele trzeba, żeby stworzyć smaczne i pożywne danie.

Makaron z zielonym pesto

Pesto:
  • zielone zioła: pietruszka, rukola, kolendra, bazylia ok. szklanka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża łyżka ziaren słonecznika
  • 1 duża łyżka ziaren dyni
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
  • 20 g parmezanu
  • sól
Pestki prażymy na suchej patelni, aż będą pięknie pachniały i lekko się zrumienią. Wszystkie składniki blendujemy lub siekamy ( pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji). Jeśli pesto jest zbyt suche dodajemy oliwę.

 (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl) (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)

Trofie al pesto

  •  250 g makaronu trofie
  • sól
  • oliwa
  • domowe pesto
  • parmezan
Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Zostawiamy pół szklanki wody spod gotowania makaronu.

W rondelku podgrzewamy przygotowane wcześniej pesto z odrobina oliwy, dodajemy makaron i powoli wlewamy wodę spod gotowania, tak aby pesto oblepiło kluseczki. Gorący makaron podajemy posypany parmezanem.

 (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl) (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze