1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Mąki ekologiczne – dlaczego warto ich używać?

Mąki ekologiczne – dlaczego warto ich używać?

fot. iStock
fot. iStock
Mąki są obecne w każdym domu, mając je pod ręką jesteśmy w stanie wyczarować różnorodne dania na śniadanie, obiad i kolację, a także rozmaite desery. Ponieważ są tak powszechnie stosowane, warto szczególnie zadbać o ich jakość, najlepiej by były to mąki ekologiczne.

Ekologiczne mąki – dlaczego lepsze?

Wydawałoby się, że największe znaczenie przy wyborze mąki ma jej rodzaj – stopień oczyszczenia i surowiec, z którego ją wytworzono. Oczywiście te aspekty są bardzo ważne, jednak istotne jest również pochodzenie surowca. Dlaczego? Jeśli w ziarnie pozostaną środki ochrony roślin i inne substancje użyte przy jego uprawie i przechowywaniu, wszystko to znajdzie się również w gotowym produkcie, a co za tym idzie – w naszych posiłkach.

Do gotowych nie stosuje się również środków wybielających, antyzbrylających czy emulgatorów. To produkty najlepszej jakości, które spokojnie możemy jeść każdego dnia i podawać wszystkim członkom rodziny, również tym najmłodszym, o których delikatny organizm troszczymy się zwykle najbardziej.

Mąki ekologiczne, po które warto sięgać

Popularna biała czy nawet razowa mąka pszenna to nie wszystko, z czego możemy korzystać w swojej kuchni. Owszem, są one najbardziej popularne i bardzo uniwersalne, ale zdecydowanie warto poszerzyć swój zasób domowych mąk o inne ciekawe rodzaje, które mogą zaskoczyć smakiem, a jednocześnie będą też bardzo wartościowym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków i potraw. Największy wybór będziemy mieli udając się do . Na które mąki BIO warto zwrócić uwagę?

Powodzeniem cieszą się ostatnimi czasy te, które powstają ze starych odmian pszenicy, naturalnie bezglutenowe jaglana lub gryczana, a także z orzechów lub roślin strączkowych. Te ostatnie pomagają ograniczyć w diecie ilość węglowodanów na rzecz białka, co sprzyja szczególnie osobom odchudzającym się i sportowcom. Można mieszać je z innymi makami wypiekając domowy chleb, dodawać do ciasta, smażyć z nich naleśniki lub zagęszczać nimi potrawy. Wśród wielbicieli tradycyjnej, ale zdrowej kuchni niezmiennym zainteresowaniem cieszą się pełnoziarniste , które jak żadne inne idealnie nadają się do domowych, ciężkich chlebów na zakwasie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze