fbpx

Mąki ekologiczne – dlaczego warto ich używać?

Mąki ekologiczne – dlaczego warto ich używać?
fot. iStock

Mąki są obecne w każdym domu, mając je pod ręką jesteśmy w stanie wyczarować różnorodne dania na śniadanie, obiad i kolację, a także rozmaite desery. Ponieważ są tak powszechnie stosowane, warto szczególnie zadbać o ich jakość, najlepiej by były to mąki ekologiczne.

Ekologiczne mąki – dlaczego lepsze?

Wydawałoby się, że największe znaczenie przy wyborze mąki ma jej rodzaj – stopień oczyszczenia i surowiec, z którego ją wytworzono. Oczywiście te aspekty są bardzo ważne, jednak istotne jest również pochodzenie surowca. Dlaczego? Jeśli w ziarnie pozostaną środki ochrony roślin i inne substancje użyte przy jego uprawie i przechowywaniu, wszystko to znajdzie się również w gotowym produkcie, a co za tym idzie – w naszych posiłkach.

Do gotowych mąk ekologicznych nie stosuje się również środków wybielających, antyzbrylających czy emulgatorów. To produkty najlepszej jakości, które spokojnie możemy jeść każdego dnia i podawać wszystkim członkom rodziny, również tym najmłodszym, o których delikatny organizm troszczymy się zwykle najbardziej.

Mąki ekologiczne, po które warto sięgać

Popularna biała czy nawet razowa mąka pszenna to nie wszystko, z czego możemy korzystać w swojej kuchni. Owszem, są one najbardziej popularne i bardzo uniwersalne, ale zdecydowanie warto poszerzyć swój zasób domowych mąk o inne ciekawe rodzaje, które mogą zaskoczyć smakiem, a jednocześnie będą też bardzo wartościowym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków i potraw. Największy wybór będziemy mieli udając się do sklepu z żywnością ekologiczną. Na które mąki BIO warto zwrócić uwagę?

Powodzeniem cieszą się ostatnimi czasy te, które powstają ze starych odmian pszenicy, naturalnie bezglutenowe jaglana lub gryczana, a także z orzechów lub roślin strączkowych. Te ostatnie pomagają ograniczyć w diecie ilość węglowodanów na rzecz białka, co sprzyja szczególnie osobom odchudzającym się i sportowcom. Można mieszać je z innymi makami wypiekając domowy chleb, dodawać do ciasta, smażyć z nich naleśniki lub zagęszczać nimi potrawy. Wśród wielbicieli tradycyjnej, ale zdrowej kuchni niezmiennym zainteresowaniem cieszą się pełnoziarniste mąki ekologiczne żytnie, które jak żadne inne idealnie nadają się do domowych, ciężkich chlebów na zakwasie.

?>