fbpx

Marcepanowa malina – przepis na słodkość idealną na Dzień Mamy

Marcepanowa malina - przepis na słodkość idealną na Dzień Mamy
Marcepanowa malina - przepis na Dzień Matki (fot. iStock)

Dzień Mamy zbliża się wielkimi krokami – to idealny moment, by przetestować swoje umiejętności kucharskie i wykonać ten prosty w przygotowaniu przepis na marcepanową malinę według Moniki Mrozowskiej.

Składniki:

  • 200 g malin
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania: Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i 2 łyżkami miodu. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Migdały mielimy, również mieszamy z 2 łyżkami miodu i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim prostokątną formę (ok. 20 cm x 25 cm) i nakłuwamy. Ponownie schładzamy w lodówce przez 10 minut. Na ciasto rozkruszamy zmielone migdały z miodem, a na nie wysypujemy równomiernie maliny. Pieczemy w 180 stopniach góra/dół ok. 25 minut.

Więcej przepisów znajdziesz w książce

Słodko, zdrowo, świątecznie
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze