Dzień Mamy zbliża się wielkimi krokami - to idealny moment, by przetestować swoje umiejętności kucharskie i wykonać ten prosty w przygotowaniu przepis na marcepanową malinę według Moniki Mrozowskiej.
Składniki:
- 200 g malin
- 150 g mąki orkiszowej
- 100 g masła
- 100 g migdałów bez skórki
- 2 żółtka
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
Sposób przygotowania: Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i 2 łyżkami miodu. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Migdały mielimy, również mieszamy z 2 łyżkami miodu i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim prostokątną formę (ok. 20 cm x 25 cm) i nakłuwamy. Ponownie schładzamy w lodówce przez 10 minut. Na ciasto rozkruszamy zmielone migdały z miodem, a na nie wysypujemy równomiernie maliny. Pieczemy w 180 stopniach góra/dół ok. 25 minut.
Więcej przepisów znajdziesz w książce