1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Mazurek orzechowy z karmelem

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne kuchni polskiej. W ostatnich latach przykłada się większą wagę do jego smaku niż do wyglądu (fot. iStock)
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne kuchni polskiej. W ostatnich latach przykłada się większą wagę do jego smaku niż do wyglądu (fot. iStock)
Uwielbiam ten czas przedświątecznych wyborów. Niecierpliwe wertowanie przepisów i ustalanie menu to jedne z najrozkoszniejszych chwil.

Mazurek orzechowo-karmelowy zachwycił mnie kilka lat temu. Nazwa zobowiązuje – jest więc skrajnie orzechowy, mocno karmelowy, a do tego przyjemnie chrupiący. Jeden kawałek na długo zaspokaja apetyt na słodycze, co czyni tego mazura dodatkowo także mistrzem wydajności.

Składniki (na okrągłą formę do tarty o śr. 24-26 cm):

Ciasto:
  • mąka pszenna 150g
  • masło 100g
  • cukier 50g
  • jajo 1szt.
  • szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Nadzienie:

  • łuskane orzechy włoskie 250g
  • cukier 400g
  • woda 250ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • masło 200g
  • śmietana 100g
Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Trzymamy na ogniu tak długo, aż cukier skarmelizuje. Wyłączamy płomień, dodajemy śmietanę, orzechy oraz pokrojone na kawałki masło. Mieszamy do rozpuszczenia się masła. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim natłuszczoną formę, starannie dociskając brzegi. Na ciasto równomiernie wykładamy masę karmelowo-orzechową. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 175 C. Studzimy i wkładamy na godzinę do lodówki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze