fbpx

Mleczko kokosowe w kuchni – jak je wykorzystać?

Mleczko kokosowe w kuchni - jak je wykorzystać?
(Fot. materiały prasowe)

Jeszcze niedawno mleczko kokosowe postrzegane było jako produkt egzotyczny, stosowany jedynie w kuchni orientalnej. Dzięki swoim walorom zyskało jednak większą popularność i dziś stanowi znakomitą alternatywę dla mleka i śmietany pochodzenia zwierzęcego. Bogate we właściwości odżywcze ma wiele zastosowań kulinarnych. Mało kto jednak wie, że istnieje kilka jego rodzajów, różniących się m.in. zawartością tłuszczu i gęstością. Jak ich używać i z czym łączyć?

Smaczne, ale też zdrowe

Mleczko kokosowe to produkt roślinny, który ma wiele zastosować w kuchni. Najważniejszy jego składnik to ekstrakt kokosowy, który powstaje w procesie odcedzania ugotowanego uprzednio i przetartego przez sito miąższu dojrzałego kokosa. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki zawartym w nim składnikom mineralnym, takim jak mangan czy żelazo, a także nasyconym kwasom tłuszczowym, mleczko kokosowe pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dodatkowo może przyczyniać się do regulowania metabolizmu i stabilizacji poziomu cholesterolu. Ze względu na pochodzenie roślinne jest ono idealne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Mleczko kokosowe w kuchni - jak je wykorzystać?
(Fot. materiały prasowe)

Rodzaje mleczka kokosowego

Istnieje kilka rodzajów mleczek kokosowych, różniących się między sobą przede wszystkim procentową zawartością tłuszczu i ekstraktu z kokosa oraz gęstością. Każde z nich ma nieco inne zastosowanie.

Płynną konsystencją i bardzo delikatnym smakiem wyróżnia się mleczko kokosowe House of Asia o niskiej zawartości tłuszczu (5-7%). Zawiera 57% ekstraktu z kokosa i jest idealnym dodatkiem do kawy i koktajli, musli, zup (do zabielania) oraz niezastąpionym składnikiem naleśników, owsianki, puddingu z chia lub tapioki. Stanowi zdrową alternatywę dla mleka krowiego.  

Zainspiruj się!
Zupa Tom Yum to chyba najbardziej lubiana tajska zupa na świecie. Jej bazą jest charakterystyczna pasta Tom Yum z dodatkiem trawy cytrynowej i chili. Prosta do zrobienia samodzielnie w domu. Tu znajdziesz przepis na zupę Tom Yum z krewetkami 

Mleczko kokosowe w kuchni - jak je wykorzystać?
(Fot. materiały prasowe)

W roli dodatku do dań curry, deserów oraz jako składnik sosów, ciast czy polewy do lodów świetnie sprawdzi się mleczko kokosowe częściowo odtłuszczone, np. mleczko kokosowe House of Asia o zawartości 12-14% tłuszczu. Zawiera 65% ekstraktu z kokosa i cechuje się kremową konsystencją, słodkim smakiem i intensywnym zapachem kokosa. Podobnie jak gęste produkty pełnotłuste, z powodzeniem zastąpi klasyczną śmietankę.

Zainspiruj się!
Mango&Rice – zrobienie tego deseru jest szybsze, niż myślicie. Najtrudniejszą czynnością jest powstrzymanie się, aby nie zjeść wcześniej soczystego mango… Tu znajdziesz przepis na deser mango & rice

Mleczko kokosowe w kuchni - jak je wykorzystać?
(Fot. materiały prasowe)

Warianty pełnotłuste charakteryzują się intensywnym kokosowym smakiem i gęstą konsystencją. Mogą składać się nawet w dziewięćdziesięciu kilku procentach z kokosowego ekstraktu. Najczęściej stosuje się je do wyrobu słodyczy bez pieczenia, kremów i lodów. Łatwo je ubić na bitą śmietanę i zagęścić nimi zupę.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze