1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Mleczko kokosowe w kuchni - jak je wykorzystać?

(Fot. materiały prasowe)
(Fot. materiały prasowe)
Zobacz galerię 4 zdjęcia
Jeszcze niedawno mleczko kokosowe postrzegane było jako produkt egzotyczny, stosowany jedynie w kuchni orientalnej. Dzięki swoim walorom zyskało jednak większą popularność i dziś stanowi znakomitą alternatywę dla mleka i śmietany pochodzenia zwierzęcego. Bogate we właściwości odżywcze ma wiele zastosowań kulinarnych. Mało kto jednak wie, że istnieje kilka jego rodzajów, różniących się m.in. zawartością tłuszczu i gęstością. Jak ich używać i z czym łączyć?

Smaczne, ale też zdrowe

Mleczko kokosowe to produkt roślinny, który ma wiele zastosować w kuchni. Najważniejszy jego składnik to ekstrakt kokosowy, który powstaje w procesie odcedzania ugotowanego uprzednio i przetartego przez sito miąższu dojrzałego kokosa. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki zawartym w nim składnikom mineralnym, takim jak mangan czy żelazo, a także nasyconym kwasom tłuszczowym, mleczko kokosowe pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dodatkowo może przyczyniać się do regulowania metabolizmu i stabilizacji poziomu cholesterolu. Ze względu na pochodzenie roślinne jest ono idealne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

 (Fot. materiały prasowe) (Fot. materiały prasowe)

Rodzaje mleczka kokosowego

Istnieje kilka rodzajów mleczek kokosowych, różniących się między sobą przede wszystkim procentową zawartością tłuszczu i ekstraktu z kokosa oraz gęstością. Każde z nich ma nieco inne zastosowanie.

Płynną konsystencją i bardzo delikatnym smakiem wyróżnia się . Zawiera 57% ekstraktu z kokosa i jest idealnym dodatkiem do kawy i koktajli, musli, zup (do zabielania) oraz niezastąpionym składnikiem naleśników, owsianki, puddingu z chia lub tapioki. Stanowi zdrową alternatywę dla mleka krowiego.  

Zainspiruj się! Zupa Tom Yum to chyba najbardziej lubiana tajska zupa na świecie. Jej bazą jest charakterystyczna pasta Tom Yum z dodatkiem trawy cytrynowej i chili. Prosta do zrobienia samodzielnie w domu. Tu znajdziesz przepis na  

 (Fot. materiały prasowe) (Fot. materiały prasowe)

W roli dodatku do dań curry, deserów oraz jako składnik sosów, ciast czy polewy do lodów świetnie sprawdzi się mleczko kokosowe częściowo odtłuszczone, np. . Zawiera 65% ekstraktu z kokosa i cechuje się kremową konsystencją, słodkim smakiem i intensywnym zapachem kokosa. Podobnie jak gęste produkty pełnotłuste, z powodzeniem zastąpi klasyczną śmietankę.

Zainspiruj się! Mango&Rice - zrobienie tego deseru jest szybsze, niż myślicie. Najtrudniejszą czynnością jest powstrzymanie się, aby nie zjeść wcześniej soczystego mango... Tu znajdziesz przepis na
 (Fot. materiały prasowe) (Fot. materiały prasowe)

Warianty pełnotłuste charakteryzują się intensywnym kokosowym smakiem i gęstą konsystencją. Mogą składać się nawet w dziewięćdziesięciu kilku procentach z kokosowego ekstraktu. Najczęściej stosuje się je do wyrobu słodyczy bez pieczenia, kremów i lodów. Łatwo je ubić na bitą śmietanę i zagęścić nimi zupę.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze