1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Mus czekoladowo-śliwkowy na Walentynki

californiaprunes.pl
californiaprunes.pl
Czekolada należy do najpopularniejszych afrodyzjaków. Warto skorzystać z jej właściwości w dzień św. Walentego.

Weekendowe wyjazdy we dwoje, randki w czasie lunchu, romantyczne kolacje pomagają przegnać rutynę ze związku. Walentynki to nie jedyna okazja do spędzenia wieczoru sam na sam, ale na pewno warto z niej skorzystać. Na romantycznej kolacji, nie tylko w Dzień Zakochanych, sprawdzi się czekoladowy deser. Czekolada zawiera teobrominę o działaniu relaksacyjnym, a także pobudza wytwarzanie serotoniny odpowiedzialnej za wewnętrzny luz.  Poniżej przepis na mus czekoladowo-śliwkowy. 

Wartość odżywcza na 1 porcję:  233 kcal, białko 4,4g, węglowodany 31,9g, tłuszcz 9,6g, w tym tłuszcz nasycony 4,9g, błonnik 2,5g, cukier 31,7g, sól 0,3g.

Składniki
Na 6 porcji: 175g pokrojonych śliwek kalifornijskich 4 łyżki dobrego likieru z gorzkich pomarańczy 150g gorzkiej czekolady 5 białek jaj skórka starta z 1 pomarańczy 25g drobnego cukru 2 żółtka jaj
Sposób przygotowania
Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w likierze śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze