Serek labneh ma kremową, delikatną konsystencję i żadnych dodatków smakowych, dlatego jest to jeden z najbardziej uniwersalnych serów.
Oto przepis na pyszne naleśniki z serkiem i świeżym szpinakiem.
Składniki
30 g serka labneh (np. marki Sandra)
35 dag szpinaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
świeży koperek
sól
pieprz
ciasto na naleśnikiSposób przygotowania
Drobno siekamy cebulę oraz czosnek, a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i dusimy. Po około 4 minutach dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Do osobnej miski dodajemy ser labneh, przekładamy zawartość patelni, doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany świeży szczypiorek i całość dokładnie mieszamy. Następnie, z przygotowanego wcześniej ciasta, smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy farszem, zawijamy w rulony i kroimy na mniejsze kawałki.