Naleśniki ze złotym syropem i cytrusową nutą. Wyglądają niezwykle apetycznie i smakują wybornie. Idealne danie na drugie śniadanie albo na podwieczorek.
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia
40 g orzechów włoskich
100 ml syropu klonowego
sok z pomarańczy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą.
Dodać mleko i jajko, wymieszać ubijaczką.
Odstawić ciasto na 20 minut.
Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami, smażyć naleśniki z obu stron na złoto.
Orzechy włoskie posiekać i prażyć przez chwilę.
Syropy klonowy połączyć z sokiem z pomarańczy. Dodać orzechy.
Usmażone naleśniki złożyć w trójkąty i polać ciepłym syropem.
Udekorować plastrami pomarańczy.