1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Naleśniki z syropem klonowym i pomarańczą

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Naleśniki ze złotym syropem i cytrusową nutą. Wyglądają niezwykle apetycznie i smakują wybornie. Idealne danie na drugie śniadanie albo na podwieczorek.

Naleśniki z syropem klonowym i pomarańczą

150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia
40 g orzechów włoskich
100 ml syropu klonowego
sok z pomarańczy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą.

Dodać mleko i jajko, wymieszać ubijaczką.

Odstawić ciasto na 20 minut.

Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami, smażyć naleśniki z obu stron na złoto.

Orzechy włoskie posiekać i prażyć przez chwilę.

Syropy klonowy połączyć z sokiem z pomarańczy. Dodać orzechy.

Usmażone naleśniki złożyć w trójkąty i polać ciepłym syropem.

Udekorować plastrami pomarańczy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze