1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Noworoczny tork makowy z bakaliami

Noworoczny tork makowy z bakaliami

Bakalland
Bakalland
Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji.  Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.

Składniki
Ciasto: 5 jajek 2 duże łyżki płynnego miodu 850 g masy makowej Bakalland 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g płatków migdałowych Bakalland 200 g żurawiny Bakalland 1 aromat migdałowy (9 ml)

Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 aromat pomarańczowy (9 ml) powidła śliwkowe

Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze