Omlet to idealne danie na drugie śniadanie. Lekki a sycący. Dodatek rukoli i szczypiorki sprawi, że nie będzie mdły.
Składniki na 4 porcje:
12 jaj,
100 g rukoli,
1/2 pęczka szczypiorku,
4 łyżki masła,
100 g startego sera gruyère,
1/5 łyżeczki pieprzu.
Rukolę przelać na sicie wrzącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać. Szczypiorek umyć i drobno pokroić.
Jajka roztrzepać w misce, dodać rukolę, szczypiorek oraz pieprz i wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię włożyć łyżkę masła, gdy się roztopi, wylać 1/4 masy jajecznej. Smażyć, aż zacznie się ścinać.
Podważać drewnianą łyżką omlet z wszystkich stron, tak by płynna masa z góry spłynęła pod spód.
Połowę posypać startym serem, złożyć na pół.
Przed podaniem udekorować szczypiorkiem.