1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

uwielbiam.pl
uwielbiam.pl
Lato powoli dobiega końca. Żeby nie dać się nadchodzącej jesieni i z pozytywnym nastawieniem wejść w nową porę roku, trzeba zapewnić organizmowi wystarczających pokładów energii.

Niech nikogo nie zwiedzie stereotyp, że płatki kukurydziane komponują się tylko z mlekiem lub jogurtem. Można użyć ich do wyrobu domowych deserów w połączeniu z sezonowymi owocami i jogurtem, ale także ciasteczek, batonów czy spodów do ciast. Oto przepis na wytrawne babeczki z płatkami.

Składniki
1,5 szklanki płatków Lubella Corn Flakes 6 jajek 100 g sera żółtego 100 g kukurydzy konserwowej 1 łyżka szczypiorku 1 sztuka papryki czerwonej 1 plaster pora Szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Dodajemy do nich starty żółty ser, kukurydzę oraz posiekaną drobno paprykę, pora i szczypiorek. Następnie dodajemy szklankę płatków kukurydzianych i wszystko mieszamy razem. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku. Metalowe foremki do babeczek smarujemy odrobiną masła i wlewamy do nich masę. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku przez około 12-15 minut. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze