Lato powoli dobiega końca. Żeby nie dać się nadchodzącej jesieni i z pozytywnym nastawieniem wejść w nową porę roku, trzeba zapewnić organizmowi wystarczających pokładów energii.
Niech nikogo nie zwiedzie stereotyp, że płatki kukurydziane komponują się tylko z mlekiem lub jogurtem. Można użyć ich do wyrobu domowych deserów w połączeniu z sezonowymi owocami i jogurtem, ale także ciasteczek, batonów czy spodów do ciast. Oto przepis na wytrawne babeczki z płatkami.
Składniki
1,5 szklanki płatków Lubella Corn Flakes
6 jajek
100 g sera żółtego
100 g kukurydzy konserwowej
1 łyżka szczypiorku
1 sztuka papryki czerwonej
1 plaster pora
Szczypta soli i pieprzu
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Dodajemy do nich starty żółty ser, kukurydzę oraz posiekaną drobno paprykę, pora i szczypiorek. Następnie dodajemy szklankę płatków kukurydzianych i wszystko mieszamy razem. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku. Metalowe foremki do babeczek smarujemy odrobiną masła i wlewamy do nich masę. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180
oC piekarniku przez około 12-15 minut. Smacznego!